ΕιδήσειςΦορολογικά Νέα

Αλαλούμ με τους συμψηφισμούς επιστροφών και ΕΝΦΙΑ

By 28 Σεπτεμβρίου 2017 No Comments

Λιγότερες από 48 ώρες για να εκπνεύσει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

 

Μπορεί να έχουν απομείνει λιγότερες από 48 ώρες για να εκπνεύσει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, όμως χιλιάδες φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να την πληρώσουν παρά το γεγονός ότι δικαιούνται επιστροφές φόρου εισοδήματος τις οποίες δεν έχουν εισπράξει.

 

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια και η βάση του είναι το γεγονός ότι ενώ στο φόρο εισοδήματος εκδίδεται κοινό εκκαθαριστικό, ο φόρος ακινήτων, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ, εκκαθαρίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο.

 

Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να αναγκάζονται να επισκεφθούν την εφορία προκειμένου να κάνουν τον συμψηφισμό χειρόγραφα με αίτηση.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα έγγαμα ζευγάρια και τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση και τους εκδίδεται κοινό εκκαθαριστικό.

 

Στην περίπτωση που προκύπτει πιστωτικό εκκαθαριστικό, δηλαδή επιστροφή φόρου, δικαιούχος της επιστροφής είναι, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, ο σύζυγος.

 

Στον ΕΝΦΙΑ, που γίνεται ξεχωριστή εκκαθάριση ο επιστρεφόμενος φόρος εισοδήματος «σβήνει” μόνο τον ΕΝΦΙΑ του συζύγου. Αυτό γίνεται αυτόματα όταν το ποσό της επιστροφής φόρου είναι μικρότερο από τον ΕΝΦΙα του συζύγου.

 

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε μαζικούς συμψηφισμούς μεταξύ των επιστροφών φόρου που δικαιούνται οι σύζυγοι με τον ΕΝΦΙΑ που τους έχει βεβαιωθεί.

 

Στις περιπτώσεις που ο ΕΝΦΙΑ ήταν μικρότερος από τον επιστρεφόμενο φόρο εισοδήματος, όπως αναφέρθηκε, δεν έγινε συμψηφισμός. Τελικά οι σύζυγοι, με βάση όσα ισχύουν έως σήμερα, αναγκάζονται να επισκέπτονται την εφορία -και συγκεκριμένα το τμήμα Εσόδων- προκειμένου να προχωρήσουν σε συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ με το φόρο εισοδήματος υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

 

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν το πρόβλημα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εκδοθεί τελικά μια εγκύκλιος με την οποία θα δίνονται οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την διενέργεια συμψηφισμών επιστροφών φόρων και με τον ΕΝΦΙΑ που έχει βεβαιωθεί στους συζύγους.

 

Μέχρι αύριο οι φορολογούμενοι καλούνται να εξοφλήσουν συνολικούς φόρους περίπου 2,3 δισ ευρώ. Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε, για την πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ που ανέρχεται σε περίπου 1 δισ ευρώ και για τη δεύτερη από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισ ευρώ.

 

Capital.gr