ΕιδήσειςΦορολογικά Νέα

Χτίσιμο αφορολόγητου: Απαντήσεις σε …όσα δεν έχετε σκεφτεί να ρωτήσετε

By 9 Μαρτίου 2017 No Comments

 

1.Πως θα υπολογίζονται οι άτοκες δόσεις αγορών;

Σε όσες συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω κάρτας με άτοκες δόσεις ως πόσο για το κτίσιμο του αφορολόγητου υπολογίζονται μόνο  οι δόσεις που έχουν ωριμάσει μέσα στο οικονομικό έτος. Οι υπόλοιπες θα υπολογιστούν στο αφορολόγητο της επόμενης χρονιάς.

2. Τα μέτρα αφορούν το οικογενειακό ή το ατομικό εισόδημα;

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά. Ωστόσο σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε από τους συζύγους το πλεονάζον ποσό εφόσον υπάρχει είναι δυνατόν στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο για να καλύψει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δαπανών εφόσον δεν το έχει επιτύχει.

3. Τι ισχύει για τις πρόσθετες κάρτες;

Στην περίπτωση των καρτών που είναι συνδεδεμένες με το όριο του κύριου κατόχου οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μπορούν να μετρήσουν για το αφορολόγητο υπό την προϋπόθεση ότι το ΑΦΜ του πρόσθετου χρήστη είναι δηλωμένο στην τράπεζα.

4. Τι ισχύει για τις προπληρωμένες κάρτες;

Στην περίπτωση των προπληρωμένων καρτών, για να μετρούν στο αφορολόγητο τα ποσά των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με αυτές ,θα πρέπει οι κάρτες αυτές να έχουν ταυτοποιηθεί.

5.Τι ισχύει για τις συναλλαγές με εταιρικές κάρτες και τι για κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό;

Τόσο οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με εταιρικές κάρτες και όσο και δαπάνες με κάρτες οι οποίες έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό δεν μπορούν να προσμετρηθούν για το κτίσιμο του αφορολόγητου.

6. Με ποιον τρόπο θα ενημερώνεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι;

Όλες οι συναλλαγές θα στέλνονται διατραπεζικά σε μια Αρχή η οποία θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κάθε μήνα με ένα αρχείο το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις συναλλαγές που έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

7. Ποιοι μπορούν να κτίζουν το αφορολόγητο τους μόνο με αποδείξεις και εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμή;

Υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω  χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμή δεν είναι όλοι οι φορολογούμενοι. Υπάρχουν κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι μπορούν να συλλέγουν και να προσκομίζουν αποδείξεις(σε χαρτί) ίσης αξίας. Συγκεκριμένα εξαιρούνται:

-Οι 70 και άνω ετών,

– Όσοι έχουν  ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω

– Όσοι βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας άνω των 6 μηνών,

– Φορολογούμενοι κάτοικοι χωρών της ΕΕ ή του ΕΟΧ οι οποίοι πρέπει μεν να υποβάλλουν δήλωση στην Ελλάδα και οι οποίοι φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.

– Δημόσιοι υπάλληλοι και δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν στο εξωτερικό,

– Άτομα που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση,

-Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται μισθωτών και συνταξιούχων,

-Όσοι έχουν την μόνιμη κατοικία τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κάτοικους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων όπως προκύπτει από την τελευταία απογραφή.

– Όσοι δεν έχουν εισόδημα ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή και από υπεράξια μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 9.500 ευρώ.

– Άνεργοι, ενγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για την διαφορά που προκύπτει μεταξύ συνολικού και τεκμαρτού εισοδήματος.

– Δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

– Όσοι υπηρετούν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

– Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών

– Στρατιωτικοί που υπηρετούν στην αλλοδαπή

– Όσοι υπηρετούν στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της ΕΕ

– Οι φυλακισμένοι

– Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας ή σε ψυχιατρικό κατάστημα.

 της Δήμητρας Σκούφου-www.insider.gr