ΕιδήσειςΦορολογικά Νέα

Σε ειδικό λογαριασμό στο Taxis οι δαπάνες για το αφορολόγητο

By 3 Ιανουαρίου 2017 No Comments

 

Ειδικό λογαριασμό στο Taxis στο οποίο οι φορολογούμενοι θα βλέπουν τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με την κάρτα τους για την εξασφάλιση του αφορολόγητου θα δημιουργήσει το ΥΠΟΙΚ.

Ήδη από την 1/1/2017 έχει τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα συγκέντρωσης των απαιτούμενων παραστατικών δαπανών για την εξασφάλιση του αφορολόγητου ορίου για τις δηλώσεις του 2018 (εισοδήματα 2017).

 

Ενημέρωση Online

 

Η βασική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, είναι ότι οι δαπάνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό τρόπο (κάρτες, e-banking).

Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα στο Taxis, όπου κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να βλέπει online τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει με την κάρτα.

Με τον τρόπο αυτό θα ξέρει πόσες δαπάνες θα πρέπει να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του έτους για να πιάσει το όριο για το αφορολόγητο.

 

Τα ποσοστά δαπανών

 

Σε αυτή τη φάση είμαστε εν αναμονή της έκδοσης της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τα είδη των δαπανών που θα προσμετρώνται για τη δημιουργία του αφορολόγητου.

Το σίγουρο είναι ότι για να πετύχει κάποιος τη μέγιστη δυνατή έκπτωση επί του φόρου του, δηλαδή για να πιάσει το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να δαπανά τα ακόλουθα ποσοστά του εισοδήματός του με κάρτα:

 

  • Για εισόδημα έως και 10.000 ευρώ: 10%
  • Για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ: 15%
  • Για εισόδημα από 30.000,01 ευρώ και άνω: 20% με πλαφόν τα 30.000 ευρώ

 

Το πέναλτι

 

Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν σε «ηλεκτρονικές» αποδείξεις τα παραπάνω ποσοστά, θα πληρώνουν πέναλτι 22% επί του ποσού που δεν συνέλλεξαν.

Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 25.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέγει αποδείξεις 3.750 ευρώ, τις οποίες να έχει πληρώσει με την κάρτα.

Αν συγκεντρώσει αποδείξεις 3.000 ευρώ, θα πληρώνει επιπλέον φόρο 165 ευρώ (750×22%) , υπό τη μορφή προστίμου.

 

Δαπάνες σε γιατρούς δικηγόρους

 

Επιπλέον, δεν θα μετρά καμία ιατρική δαπάνη εάν δεν έχει πληρωθεί με ηλεκτρονικό τρόπο, είτε με κάρτα ή με τραπεζικό έμβασμα.

Δαπάνες για νομικές υπηρεσίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι) θα προσμετρώνται στις αποδείξεις μόνο αν υπερβαίνουν το ποσό των 500 ευρώ και έχουν πληρωθεί με κάρτα.

Σημειώνεται ότι όσοι επαγγελματίες δεν διαθέτουν την απαραίτητη συσκευή POS για να δέχονται κάρτες, θα πρέπει να αναρτούν σχετική ταμπέλα σε εμφανές σημείο του καταστήματός τους, αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

 

Κληρώσεις και δώρα

 

Επιπλέον, με το ίδιο νομοσχέδιο θα θεσμοθετούνται ειδικά κίνητρα, όπως κληρώσεις και δώρα για όσους συλλέγουν αποδείξεις πληρώνοντας με κάρτα.

Για το σκοπό αυτό θα αποστέλλονται μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα όσων κερδίζουν ή θα χρησιμοποιούνται ειδικές εφαρμογές που θα λειτουργούν μέσω internet.

Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα του 2017 εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου, μισθωτού, συνταξιούχου ή αγρότη.

 

Συγκεκριμένα:

 

  • 8.636 ευρώ για άγαμους – έγγαμους χωρίς παιδιά: έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ
  • 8.864 ευρώ για έγγαμους με ένα παιδί: έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ
  • 9.090 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά: έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ
  • 9.545 ευρώ για έγγαμους με τρία παιδιά και άνω: έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ

 

moneyonline.gr